fredag 14 januari 2011

Lungcancer....

Är världens djävla skitsjukdom, hatar verkligen den... En lömsk sjukdom så växer till så himmla långsamt och slår klorna i livet med ett djävulskt grin när man minst anar det, vänder livet upp och ner för familj och vänner och man känner en sådan uppgivenhet och maktlöshet av att veta att man inte kan göra ett skit utan bara får stå vid sidan om och se kampen!

Pratade med pappa och han berättade att hans sambo är dålig och åker in på löwet idag, pappa är så klart jätteledsen (Vem är inte det?)  men tycker endå det skall bli skönt att hans sambo kanske kommer må bättre av näringsdropp och syregas.

Lungcancer drabbar i 8 av 10 fall rökare, resterande 2 av 10 drabbas pga av asbets, tungmetaller och annat i miljön! Pappas sambo slutade röka för lite drygt 2 år sedan...

Att säga att får man lungcancer som rökare eller fd rökare är korkat och kallt, nikotin är starkt beroendeframkallande och de flesta människor börjar att röka i tidiga tonåren, man förstår inte konsekvenserna av rökningen i den åldern, det är en mognadsfråga och sedan är man ju fast...

På nätet har jag hittat en handfull artiklar om unga tjejer som började röka då dom var i yngre tonåren (13-14 år gammla) Som sedan slutade röka i samband med graviditet 10-15 år senare som endå till trots utvecklade lungcancer i 50 års åldern...

Vet inte riktigt vad jag vill ha sakt med inlägget, kände väl bara för att spy ur mig lite skit....

Är ni rökare, sluta rök det är trots allt 40 st cancerframkallande ämnen i varje cigg! Ge er själva chansen till att leva tills ni blir gammla, att få uppleva era barnbarn bli vuxna människor!
försöka minimera det egna lidnadet och lidandet för familjen...

Var rädd om era nära och kära, skilljs aldrig som ovänner, red ut saker och ting innan det går för långt!

1 kommentar:

Monica sa...

Cancer över huvud taget är en hemsk sjukdom, har haft två nära vänner som haft den och det har ju varit en lång procedur;-( Den ena i livmoder den andra i matstrupe.
Hoppas hon kryar på sej nu när hon får näring och syrgas, och det enda man kan göra är att finnas tillhands när det behövs.
Konstig med sjukdomar, alla i min familj har rökt men ingen har fått cancer morsan har rökt i 63 år. Själv slutade jag ju för 4 år sedan men är lite rädd, en del påstår ju att det är då cancern kommer när man slutar alltså.
Ha det/KRAM